ŞAHIS İŞYERİ AÇILIŞI İÇİN GEREKLİ EVRAK VE İŞLEMLER
A-Bu evraklar ile birlikte vergi dairesine müracaat edilir. Kira kontratı ve smmm meslek sözleşmesine göre damga vergisi beyanı verilir ve tahakkuk eden tutar ödenir. Daha sonra Sicil servisine bütün evrakları teslim edilir. Açılış müracaatı tamamlanmış olur.
B-Bu işlemlerden sonra Vergi dairesi görevlileri işyerinize gelip gerçekten işyeri açıp açmadığınıza bakar ve size bir adet yoklama fişi verir. Bu yoklama memuru vergi dairesine gittiğiniz günden bir ya da iki gün sonra gelmektedir. Yoklama memurunun size bırakacağı Yoklama fişi ile birlikte ertesi gün vergi dairesinin Sicil Servisinde kayıt işlemi tamamlanıp mükellefiyetiniz tescil edilir. Vergi levhası internet üzerinden veya vergi dairesinden alınır.
C-Bu işlemleri yaptıktan sonra 4/b sigortalılığı için ( Eski bağ-kura) SGK’na kayıt olmak. (Bir başka işyerinde SSK’lı iseniz gerekmez) . 4/b’li (Eski Bağ-kurlu ) olmanız halinde her ay 600-650 TL’de SGK’na prim ödersiniz.
Yukarıda belirtilen evraklarla sözleşme yaptığınız S.M.Mali Müşavirinize müracaat ettiğiniz takdirde tüm işlemleriniz S.M.Mali müşaviriniz tarafından yapılır.
Yazar Kasa İşlemleri; (Eğer perakende iş ile iştigal edecekseniz gerekmektedir.)
Öncelikle vergi dairesinden yazar kasa alımına ilişkin yazar kasa izin dilekçesini doldurup vergi dairesinden bu izni alırsınız. Daha sonra yazar kasa bayisine gidip gerekli işlemleri yapabilirsiniz. Satıcılar bu işlemleri zaten bilmektedirler.
İyi çalışmalar ile bereketli kazançlar dilerim.
HASAN OKHAN OKUMUŞ